top of page

Η σημασία των χρωμάτων στο Marketing και στη Διαφήμιση

Τα χρώματα σε μια ιστοσελίδα είναι μια απο τις πιο βασικές πρώτες επιλογές ενός web designer όταν του ανατίθεται η δημιουργία μιας ιστοσελίδας. Όταν η επιχείρηση δεν διαθέτει ήδη κάποιο λογότυπο σχεδιασμένο από γραφίστα για κάποια πρότερη χρήση σε έντυπη μορφή ή αν αυτό θεωρείται πλέον παρωχημένο από τον ιδιοκτήτη τότε ο δημιουργός καλείται να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός λογοτύπου που συνήθως αποτελεί και την χρωματική βάση για όλο το website.

Τόσο η κατασκευή ιστοσελίδων όσο και η προώθηση ιστοσελίδων ξεκινούν από την επιλογή χρωμάτων. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι το χρώμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και το κάθε χρώμα προκαλεί μέσω του διαφορετικού οπτικού ερεθίσματος έκαστου εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα στον θεατή.

Για να γίνει αυτό καλύτερα κατανοητό αναφέρουμε πολλά πειράματα και έρευνες που έχουν γίνει σε επαγγελματικούς χώρους όπου αποδείχθηκε ότι οι εργαζόμενοι λειτουργούν αποδοτικότερα σε φωτεινούς χώρους με ευχάριστα χρώματα παρά σε ένα σκοτεινούς – μουντούς χώρους.

Από την καθημερινότητα μας έχουμε παρατηρήσει ότι επιλέγουμε πολλές φορές να φορέσουμε ρούχα με χρώματα που αποδίδουν την ψυχολογική κατάσταση της στιγμής ή την ευρύτερη μας θεώρηση απέναντι στην ζωή. Ένας άνθρωπος με πεσιμιστική διάθεση συνήθως προτιμούν τα σκουρόχρωμα ρούχα, σε αντίθεση αισιόδοξους ανθρώπους που προτιμούν ζωηρά και χαρούμενα χρώματα.

Τα χρώματα επίσης λειτουργούν σε επίπεδο ανακλαστικό μέσα στο μυαλό μας αφού το χρώμα του πρωινού ήλιου μας προτρέπει για δραστηριοποίηση ενώ χρώματα αλλά και από κοινωνικούς λόγους όπως π.χ. το μαύρο που μας προδιαθέτει σε πένθος , το κόκκινο στο σεξ ή και στην ανάληψη δράσης το λευκό στην αγνότητα και πολλούς άλλους συνειρμούς και αυτοματοποιημένες συσχετίσεις που τα χρώματα μας προξενούν μόνο στην θέα τους από το ανθρώπινο μάτι.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τα χρώματα από καθαρά ψυχολογικής άποψης για να δούμε πως μπορούμε αυτά τα συναισθήματα που δημιουργούν να τα μεταλαμπαδεύσουμε στους επισκέπτες της ιστοσελίδα μας.

Κίτρινο: Το κίτρινο βοηθά στην οργάνωση και την αισιοδοξία. Κρατά τον θεατή σε εγρήγορση και πνευματική διαύγεια ενώ δίνει ζωντάνια και αυξάνει τον μεταβολισμό. Ενδείκνυται για χώρους αφιερωμένους στις πνευματικές αναζητήσεις. Είναι το χρώμα της επιτυχίας και ισχυρής προσωπικότητας αλλά έχει αναφερθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις κάνει τα μωρά να κλαίνε.

Μπλε: Ένα χρώμα που προτιμούν περισσότερο οι άντρες από τις γυναίκες. Εμπνέει την ηρεμία και την σταθερότητα και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται σε χώρους γραφείων και δημοσίων σχέσεων. Το μυαλό μας αντανακλαστικά το συσχετίζει με το και τον ουρανό δημιουργώντας γαλήνια συναισθήματα γιαυτό και στην χρωματοθεραπεία οι ευεργετικές του αυτές ιδιότητες χρησιμοποιούνται στην μείωση του πόνου και του stress. Όταν αναμιχθεί με ελάχιστο κίτρινο και λευκό αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα χρώματα για τον θεατή.

Κόκκινο: η θέα του γεννά έντονα συναισθήματα, αυξάνει την όρεξη και αυξάνει τους παλμούς.Το κόκκινο χρώμα θεωρείται ως το χρώμα του έρωτα αφού αποδεδειγμένα διεγείρει τις αισθήσεις κι ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος που εξάλλου είναι και αυτό κόκκινου χρώματος. Κατάλληλο λοιπόν για να υποδηλώσει σεξουαλικότητα και ενεργητικότητα. Επειδή όμως όπως προαναφέραμε το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος έχει ταυτιστεί και με την επιθετικότητα, τη δύναμη, την φιλοδοξία και την επαναστατικότητα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το έμβλημα του Κομμουνιστικού κόμματος (σφυροδρέπανο) αλλά και των Ναζί (αγκυλωτός σταυρός) , δυο από τα πιο γνωστά πολιτικά σύμβολα όλων των εποχών χρησιμοποιούν το κόκκινο χρώμα.

Πράσινο: Το πράσινο είναι αναζωογονητικό γιατί μας φέρνει στο μυαλό μας την φύση και άρα ταυτίζεται σε αυτό με την υγεία και ευεξία.Είναι το καταλληλότερο για ιστοσελίδες με φυσικά – φυτικά προϊόντα.

Μωβ: Το χρώμα της πρόκλησης αλλά και του πλούτου και της κοσμικής ζωής. Σε πολλές πληθυσμιακές ομάδες θεωρείται και ως χρώμα συνώνυμο της επιτυχίας και της διάκρισης.

Ροζ: Μια χρωματική επιλογή που ταυτίζεται με τον ρομαντισμό και την αγάπη αλλά παράλληλα δημιουργεί και αισθήματα ηρεμίας. Χρησιμοποιείται αρκετές φορές σε χώρους που το ζητούμενο είναι η εκτόνωση εντάσεων όπως φυλακές, ψυχιατρεία και σε άλλες περιπτώσεις.

Λευκό: Το χρώμα του φωτός και της αγνότητας και αθωότητας. Συμβολίζει την ειλικρίνεια και την προτίμηση στη λιτότητα.Το λευκό όπως και το μαύρο δεν αποτελούν χρώματα. Για τον λόγο αυτό όμως συνδυάζονται τέλεια με όλα τα χρώματα.

Καφέ: Ένα πολύ ζεστό χρώμα που εκφράζει την αξιοπιστία αλλά επιδρά αρνητικά στην ενεργητικότητα. Γήινο χρώμα που καλό όμως θα ήταν να συνδυάζεται με άλλα πιο ζωηρά χρώματα. Παραμένει όμως πάντα ιδανικό για καθιστικά , χώρους ηρεμίας και χαλάρωσης.

Πορτοκαλί: Το χρώμα του πορτοκαλιού οπότε οι συνειρμοί με θέματα υγείας και ευεξίας είναι άμεσοι. Το πορτοκαλί χρώμα όμως παραπέμπει και σε κοινωνικότητα, ενθουσιασμό, δυναμισμό και ανεξαρτησία οπότε όταν το ζητούμενο είναι η πρόκληση του επισκέπτη μας σε κάποια ενέργεια είναι μια εξαιρετική χρωματική επιλογή.

Μαύρο: Το μαύρο είναι στενά συνδεδεμένο με το πένθος και το άγνωστο αλλά και τη μοναχικότητα. Ίσως επειδή μαύρο χρώμα είναι ουσιαστικά η απουσία χρώματος όπως και το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός. Παράλληλα όμως είναι ένα χρώμα που συμβολίζει την σοβαρότητα και την “βασιλικότητα" ενός ανθρώπου εσωστρεφή.

Όπως και το λευκό συνδυάζεται άριστα με όλα τα χρώματα ανεξαιρέτως.

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοήθησαν υπό την έννοια να γέννησαν κάποιες σκέψεις για το πως να χειριστείτε την καλλιτεχνική και ψυχολογική πλευρά που αναντίλεκτα έχει το web design.

The Importance of Colors in Marketing and Advertising | Orizontes Graphic Arts

Featured Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook App Icon
  • Google+ App Icon
  • LinkedIn App Icon
  • Pinterest App Icon
  • Twitter App Icon
  • Flickr App Icon
Recent Posts
bottom of page